Pensiune pentru  cai

Am considerat intotdeauna ca cel mai important lucru pentru un cal este sa aiba ocazia sa fie cal. Cu alte cuvinte credem ca e crucial pentru sanatatea lui psihica ca nevoile lui de baza sa fie acoperite. Un cal are nevoie de siguranta, libertate, posibilitatea de petrece timp in turma si sigur, hrana care sa ii ofere nutrientii necesari pentru o viata sanatoasa.

Siguranta – tine de modul in care interactionam cu caii nostri: nu suntem agresivi, incercam sa fim cat mai previzibili cu putinta, suntem mereu calmi in preajma lor si ne folosim de limbajul non-verbal pentru a comunica cu ei.

Libertate – o mare parte din problemele de comportament ale cailor provin din modalitatea absolut nenaturala in care isi petrec cea mai mare parte a timpului. Calul este un animal claustrofob, construit pentru viata in libertate, a evoluat traind pe suprafete intinse, deplasandu-se in timp ce mananca si miscandu-se 20 de ore pe zi. Viata intr-o boxa de 4mx4m este o inchisoare cruda pentru ei. Cele cateva ore pe zi (in cel mai bun caz) in care sunt scosi pentru exercitiu si lucru sunt mai mult decat neindestulatoare. 

Caii nostri traiesc din mai pana in decembrie (in functie de conditiile meteo) liberi, pe o pasune de 50 de hectare, inchisa cu gard. Au sectiuni separate pe care le deschidem treptat, pentru a ne asigura ca au hrana proaspata la dispozitie tot timpul anului. Zona este deluroasa, cu multa padure si izvoare naturale. Hrana e compusa din flora spontana submontana, ceea ce ii ajuta sa aiba un mix de furaj echilibrat. E principalul motiv pentru care caii nostri sunt atat de calmi.

Iarna stau pe o suprafata de 2,5 hectare unde primesc fan (2/3) si lucerna (1/3). Intra in grajd doar daca conditiile atmosferice sunt cu adevarat neprielnice: sub –5 grade sau ploaie + temperatura sub 5 grade. Nu am avut niciodata un cal racit in cei 10 ani de cand am infiintat centrul ecvestru iar caii care vin la noi cu emfizem pulmonar isi imbunatatesc sanatatea simtitor.

Socializare – caii sunt animale sociale, in libertate traiesc in turme iar separarea pe boxe ii priveaza de interactiunea atat de necesara pentru echilibru emotional. Sigur, avem cai cu julituri si semne de muscaturi insa cu siguranta ei sunt mult mai fericiti ca au alti cai cu care isi petrec timpul. Exista o ierarhie, exista bisericute si gasti insa toti cei 28 de cai pe care ii avem in grija stau impreuna in cea mai mare parte a timpului. 

Hrana – asa cum am scris mai sus, caii nostri pasuneaza in timpul verii si primesc fan si lucerna in timpul iernii. Suplimete pe baza de cereale primesc doar caii batrani (avem o iapa de 22 de ani) si iepele care alapteaza (daca este cazul).

Asadar, daca vrei ca al tau cal sa se simta cu adevarat cal, avem cateva pachete de cazare dupa cum urmeaza:

  1. Pensie fericita – daca ai un cal care ti-a fost alaturi o perioada lunga de timp insa nu mai poate lucra si vrei sa ii oferi o batranete fericita, pachetul acesta e pentru tine. Va sta impreuna cu caii nostri pe pasune si va avea exact acelasi stil de viata. Il poti vizita oricand insa nu vei putea lucra cu el in manej si nu vei avea la dispozitie niciun spatiu de depozitare pentru lucrurile personale.

Cost: 1000 RON/luna. 

  1. Pensiune clasica – Calul tau va avea acelasi regim de viata ca si caii nostri, vei avea acces la manejul clasic de 30mx 40m, la manejul pentru working equitation de 40mx40m si iti punem la dispozitie un spatiu de depozitare pentru sa si restul echipamentului. Te poti caza la noi la ferma daca vrei sa petreci mai mult timp cu calul tau cu o reducere de 30% fata de pretul intreg practicat.

Cost: 1500 RON/luna

 

  1. Pensiune extra – Aceleasi beneficii ca si cele de la pachetul “clasic”  cu diferenta ca al tau cal va sta pe o pasune separata fata de restul cailor, impreuna cu minim un alt cal care sa ii tina companie si va petrece noptile in grajd.

Cost: 2000 RON/luna

 

Preturile de mai sus nu include costurile legate de potcovit, cele cauzate de probleme medicale si cele ce tin de antrenamentul calului.